ali
veliKÜRATÖR:
Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı
Küratör:
Ian Collins
KÜRATÖR:
Selen Ansen
KÜRATÖR:
Deniz Artun
KÜRATÖR:
Hülya Bilgi
KÜRATÖRLER:
Şeyda Çetin, Ebru Esra Satıcı
KÜRATÖRLER:
Catherine Milner, Károly Aliotti
Ücretsiz yetişkin atölyesi
24 Ağustos Cumartesi, saat 14.00
Süre
3 saat.
Sahne tasarımcısı ve akademisyen Başak Özdoğan yürütücülüğünde gerçekleşecek atölye, Göz Alabildiğine İstanbul sergisinde yer alan İstanbul manzaralarına teatral açıdan bakmayı amaçlıyor.
Bir ressamın belirlediği görüş mesafesiyle dikdörtgen çerçeveye yerleşen hikâye, izleyiciyi içinde bulunduğu gerçek ortamdan koparıp temsili bir zamana geçirir. Bu kurgulanmış kadrajın zihinde üç boyutlu hâle gelen imgesi, izleyeni, İtalyan sahne geleneğinin çerçeve sahne yapısında görülen dekor anlayışındaki gibi yeni bir atmosfere taşır. Bu sayede tabloya/sahneye bakan kişi eserin konusuyla birlikte hikâye üretilebilir, o hikâyeyi mekân, zaman, ışık ve figür aracılığıyla okuyabilir hatta yeniden yazabilir hâle gelir.
Sergide yer alan izleme kutularından (diğer bir deyişle üç boyutlu kitaplardan) ilhamla atölyede, sergideki eserlerden seçilecek görseller ile İstanbul sokaklarından fotoğraflardan alınacak detayların birleşiminden, izleme kutusu yapım tekniğiyle kâğıttan bir sahne oluşturulacak. Katılımcılar sergideki eserlerde yer alan silüetlerin, bitkilerin, hayvanların, kayıkların, yalıların, mezarlıkların, duyguların, renklerin ışığında İstanbul’un hikâyesini yeniden gözlemlerken kentin değişen kimliğini de bir sergi deneyiminin bıraktığı etki aracılığıyla yaratıcı bir yolla araştıracak.
Kayıt için lütfen katılım formunu doldurunuz.
Atölye Yürütücüsü: Başak Özdoğan
Başak Özdoğan Hakkında
Doç. Başak Özdoğan, 2001 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne Dekor ve Kostümü Bölümü’nde öğretim üyesidir. Verdiği uygulamalı ve teorik dersler arasında sahne tasarımı, stil tarihi ve sahne tasarımı tarihi yer alır. Yurtiçinde birçok kurum tiyatrosu ve özel tiyatroda sahne ve kostüm tasarımı gerçekleştirmiş, bu çalışmaların bir kısmı yurtdışında çeşitli tiyatro festivallerine katılmıştır. Tiyatro eğitimi alan üniversite öğrencileriyle sahne tasarımı üzerine atölyeler gerçekleştirmiştir. Özdoğan aynı zamanda enstalasyonlarıyla sergilerde yer almıştır. Tasarımlarında ve tez çalışmalarında kentte farklı mekânların oyun alanı olarak kullanımı ve alternatif izleme olanakları yaratımı üzerine yoğunlaşır, farklı disiplinlerin sahne tasarımına yönelik etkileşimini araştırır. Tasarımcı olarak yer aldığı tiyatrolar arasında Devlet Tiyatrosu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Ortaoyuncular, Galataperform, Kumbaracı50, Semaver ve Kumpanya, Biteatral, D22 yer almaktadır.